به گزارش بیبی سی، تعدادی از تحقیقات نشانگر آن است که استرسهای دوران کودکی ناشی از فقر و تجاوز به عنف میتواند باعث بروز عوارض قلبی، تورم عروق و پیرشدن سریع سلولهای بدن شود. محققان آمریکایی میگویند: تجارب نامطلوب اولیه در زندگی انسان میتواند دورهای از بیماری طولانی مدت را در پی آورد. یک محقق انگلیسی نیز میگوید: در نتیجه تحقیقات جدید شواهد بیشتری از تأثیر استرس در دوران کودکی بر جسم انسان به دست آمده است.
در یکی از موارد تحقیقی محققان دانشگاه پیتسبورگ ارتباط میان زندگی در فقر و علائم اولیه بروز عوارض قلبی در 200 نوجوان سالم را مورد بررسی قرار دادند. محققان در نتیجه تحقیقات خود متوجه شدند که آن دسته از افرادی که از خانوادههای فقیرتر هستند دارای شریانهای سفتتر و فشار خون بالاتر هستند. نتیجه 2 آزمایش دیگر نیز نشان داد که افراد دارای خانواده فقیرتر در بزرگسالی میتوانند از نظر اجتماعی تهدید محسوب شوند و خشونت و عصبانیت بیشتری در رفتار آنها مشاهده میشود. پروفسور کارن ماتیوز، محقق ارشد این تحقیق میگوید: تحقیقات دیگری نیز که در این زمینه انجام گرفته است، حکایت از آن دارد که استرس دوران کودکی به عوارض قلبی میانجامد.
استرسهای روانی مانند اضطراب و هیجان میتوانند تغییراتی را در بدن ایجاد کنند که منجر به برخی اختلالات در عملکرد اعضای بدن شود، مانند تأثیر روی سیستم قلبی- عروقی که در این مورد ثابت شده است که این عامل میتواند در برخی افراد در ابتلا به بیماری قلبی، افزایش کلسترول و سایر خطرات قلبی کمک کند. رابطه بین استرس و بیماریهای قلبی از مدتها پیش شناخته شده است.
اغلب محققان بر این باورند که استرس یک ریسک فاکتور برای بیماریهای عروق کرونر و در نتیجه انفارکتوس حاد میوکارد است. بهطور کلی پیشرفت تکنولوژی و زندگی مدرن امروزی موجب تغییراتی در روش زندگی و شرایط اجتماعی وابسته به افزایش اختلالات استرسی و بیماریهای قلبی- عروقی شده است.
درست است که پیشرفت تکنولوژی برای تشخیص و درمان و همچنین تغییرات در فاکتورهای خطرناک بیماریهای عروق کرونر میتواند بیماری و مرگومیر قلبی را کاهش دهد، اما مرگومیر بیماریهای عروق کرونر با تظاهرات سندروم حاد عروق هنوز علت اصلی مرگ، هم در کشورهای توسعهیافته و هم در حال توسعه است. استرسهای روانی علاوه بر اینکه یک فاکتور خطرناک برای کرونر است میتواند موجب انفارکتوس حاد میوکارد، تاخیر در بهبود بیماری و عوارض آن در طول درمان و نگهداری بیمار شود.
بهترین استراتژیها برای مقابله با استرس شامل ایجاد تغییرات سالم در شیوه زندگی میشود بهصورتیکه زمان بیشتری برای استراحت و آرامش اختصاص داده شود. مقدار مناسب ورزش در روز نیز به از بین بردن فشارهای روحی کمک کرده و باعث خواب عمیقتر و باکیفیتتر میشود. داشتن یک رژیم غذایی سالم و خواب کافی در شب در کنترل استرس نقش مؤثری دارد.
هنگامی که در خود استرس شدیدی احساس میکنید، بهتر است بهطور فیزیکی خود را از محیط دور کنید. کمی قدم زده و نفسی تازه کنید. مدتی به محیطی رفته که بتوانید فکر خود را از مسائل دغدغهآور رها کنید. البته منظور این نیست که کاملا میدان را خالی کنید، بلکه ترک موقعیت برای چند لحظه و مراجعت دوباره با فکری آزاد و تازه باعث رهایی از استرس و انجام بهتر کارها خواهد شد. اگر در ترافیک- خیابان گیر کرده باشید، ترک موقعیت مشکل بهنظر میرسد.
در این شرایط میتوانید با گوش کردن به رادیو و موزیک سعی کنید به یکی از خاطرات روزهای قبل یا برنامههای آینده خود فکر کنید. بهتر است اگر صدای سایر اتومبیلها شما را آزار میدهد پنجرهها را بالا کشیده و بدانید که با استرس و ناراحتی شما نه ترافیک کم خواهد شد و نه راه شما باز ،که زودتر به مقصد مورد نظر برسید. پس آرامش داشته باشید تا زمان هم راحتتر بگذرد.